neljapäev, 22. november 2007

Predator

Nüüd lõpuks tean, mis elukas see Predator (1987) on. Olin varem küll pilte näinud ja teadnud Alien vs. Predator (2004) filmist ning tänavust järge sellele, kuid tänaseni polnud täpselt aru saanud, mida kujutab endast Predator. AVP on mul ka olemas, kuid tahtsingi esmalt näha originaali.

Predator on nagu tulnukas... ainult lahedate relvade ja maskeerimis vidinatega. Tükk aega filmi alguses me ei näe teda, vaid ainult kaadreid nö. tema silme läbi, kus ta vaatab inimesi läbi infrapuna. Selliseid kaadreid tuli lõpuks kokku päris palju. Mis mind meeldivalt üllatas olid filmi efektid. Juba see nähtamatuse efekt nägi selle aja kohta hea välja. Filmi ei saa kindlasti pidada tavaliseks B klassi õudukaks. Pildiline pool avaldas tõsiselt muljet. Džungel, kus tegevus käis, oli päris ja andis mõneti sellise tõelise tunde. Samas sisu oli nõrk. Kas keegi ütleks, miks Predator üldse inimesi jahtis? Filmist see ei selgunud ja ma pole kuskilt täpsemalt lugenud. Tean, et järg pidavat olema hoopis LA's mitte enam džunglis.


Predator tegelane on lahe. Tema kiiver näiteks, mille all oli pildil nähtav nägu. Sõjaväelased eesotsas Arnold Schwarzenegger'ga jäid jahtijale ette ja siis hakkaski kassi hiire mäng. Koht, kus Arnold päris üksi jäi ning Predator'ga võitlema hakkas, tundus olevat nagu teine film täiesti. Seal läks film päris huumoriks kätte ära. Kui ta näiteks ootas, et Predator tema lõksu astuks, aga viimane sealt ringiga mööda läks. Alati on mõnus kuulata Arnold'i catch phrase. Näiteks siis, kui ta noa kellestki läbi viskas ja ütles: "Stick around". 80ndad! Režissöör John McTiernan järgmine film oli Die Hard (1988). Mehel on oskusi. Predator on lahe ja eelkõige üllatavalt hästi üles võetud film. 7/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar