esmaspäev, 26. november 2007

Air Guitar Nation

Dokumentaal Air Guitar Nation (2006) viib meid õhukitarri maailma. Huvitaval kombel algas USA's õhukitarri buum alles 2003. aastal, kui valiti Ühendriikide esimene õhukitarrist, kes läks edasi Soome! maailmameistri võistlustele, mida seal on peetud juba 1996. aastast alates. Õhukitarri harrastamine on ise juba päris jabur, aga sellel alal võistelda ja isegi maailmameistreid välja kuulutada ning lõpuks sellest film teha on teema, mida võiks pidada jaburuse tipuks. Aga film on väga nauditav, eriti rockmuusika sõpradele, kuid mitte ainult. Soome korraldajate algne idee oli selles, kui inimesed võtaksid relva asemel kätte õhukitarri, siis oleks maailmas rahu.

Filmis keskendutakse kõige rohkem kahele USA paremikule: C-Diddy ja kahjuks pidevalt teiseks jäänud Björn Türoque. Mõlemad nimed on nende esinejanimed, sest laval nad ikkagi näitlevad ja ei taha oma tõelist mina avaldada. Mõlemad olid omapärased tüübid. C-Diddy kehastanu on päriselt näitleja. Björn Türoque on ka üks tavaline kutt, kes muide mängib päris bändis. Tema arvates oleks tal õhukitarriga palju suurem võimalus tuntuks saada, kui teha bändi, mis kunagi kuulsaks ei saa. Björn võtab tegelikult kogu asja väga tõsiselt ja on mees, kes alla ei anna. C-Diddy kahjuks edestas teda USA eelvoorus, aga Björn tulise fännina sõitis samuti Soome MM'le kogudes raha tuttavatelt ja sponsoritelt. Soome tuli kokku inimesi paljudest riikidest nii Euroopast kui ka Austraaliast ja Uus-Meremaalt. Ning kõik reisisid tuhandeid kilomeetreid, et esineda u. 60 sekundit, aga mehed ja ka naised olid ise ülirahul. Ja publik elab neile kõigile kaasa nagu arvatavasti ka filmivaatajad.


Lugudest rokkisid muuhulgas Motörhead - Ace of Spades ja The Darkness - Get Your Hands Off My Woman. Need lood olid erinevatel võistlustel kõigile võistlejatele samad. Sest võistlused koosnesid kahest loost. Ühe valis osaleja ja teise korraldajad. Veel oli lugusid bändidelt KISS, The Who, Smashing Pumpkins jne. Imelik oli see, et C-Diddy mängis kõigil kolmel võistlusel sama loo järgi. Sest näiteks Björn valis alati erinevaid lugusid. Esinemisi hindas žürii 6 palli süsteemis. Mainin ära kaks tuntud nime, kes filmist läbi lipsasid. Esmalt kindlasti Queen'i kitarrist Brian May, kes ühes USA eelvoorus tegi väikese avakõne, vist video vahendusel, kuid siiski. Ning üks žürii liige oli Rage Against the Machine ja Audioslave bändidest tuntud kitarrist Tom Morello. Alati on lahe oma lemmikuid näha. Lõpus lasti võitja auks ka Queen - We Are The Champions.

Kes aga võitis 2003. aasta õhukitarri MM'i tiitli? Seda vaadake juba ise filmist või uurige internetist. Mis on veel kõige naljakam, et South Park tegi just hiljuti osa "Guitar Queer-o", mis pilab populaarset mängu Guitar Hero, kus teatavasti plastikust kitarril tuleb vajutada õigel ajal õigetele nuppudele. Nad suutsid selle nii naljakaks teha. Air Guitar Nation on täitsa mõnus meelelahutus. Tunnistan, et olen isegi sama "instrumenti" käes hoidnud ja mulle film meeldis. 7/10

1 kommentaar: